EU och USA håller på att förhandla om vad de kallar “ett förbättrat Privacy Shields-ramverk” för att ersätta det som ogiltigförklarades förra sommaren i samband med Schrems II-domen.

Privacy Shields hade sedan 2016 varit ett viktigt verktyg för organisationer att på ett säkert sätt kunna överföra data mellan EU och USA.

Nu intensifieras förhandlingarna. Det uppger parterna i ett pressmeddelande.

EU-kommissionären med ansvar för rättsliga frågor, Didier Reynders och USA:s handelsminister Gina Raimondo kom förra veckan med ett gemensamt uttalande:

“USA:s regering och EU-kommissionen har beslutat att intensifiera förhandlingarna om ett förbättrat Privacy Shield-ramverk mellan EU och USA för att efterleva domslutet den 16 juli 2020 i EU-domstolen i Schrems II-fallet.

De här förhandlingarna understryker vårt gemensamma engagemang för integritet, dataskydd och rättsstatsprincipen samt vårt ömsesidiga erkännande av vikten av transatlantiska dataflöden för våra respektive medborgare, ekonomier och samhällen.

Vårt partnerskap för att underlätta tillförlitliga dataflöden kommer att stödja ekonomisk återhämtning efter den globala pandemin, till nytta för medborgare och företag på båda sidor om Atlanten”.