Staten New York i USA har nu lanserat ett digitalt vaccinationspass, Excelsior Pass, som kan användas av invånare för att visa att de har vaccinerat sig mot covid-19 eller nyligen testats negativt, rapporterar Business Insider.

Passet ska göra det möjligt för vaccinerade att delta i event så som bröllop, sportevenemang och föreställningar, som har fler personer på plats än vad som annars tillåts samlas under statens säkerhetsrestriktioner.

Bland annat ska arenor som Madison Square Garden, som har 20 000 platser, börja använda passet de kommande veckorna. New York är den första staten i USA att använda sig av ett digitalt vaccinationspass.

Excelsior Pass använder sig av en QR-kod och kan laddas ner som en smartphone-app. Passet ska visas upp tillsammans med ett foto-ID. Staten New York lovar att all personlig data relaterad till passet ska hållas säker och hemlig.

”Excelsior Pass är ytterligare ett verktyg för oss att bekämpa viruset samtidigt som vi låter fler sektorer av ekonomin öppna upp säkert. Att valet står mellan hälsa och ekonomi har alltid varit en felaktig fråga. Svaret måste vara båda", säger New Yorks guvernör, Andrew Cuomo, i ett uttalande.

Läs också: Trots lättade restriktioner fortsätter it-jättarna att jobba hemifrån