Fredrik snackar med Wilson Snyder om Verilator, kretsdesign, prestanda, och öppen hårdvara.

Avsnittet är något av en uppföljare till avsnitt 389 där Robert Wikander snackade om verifikation av kretdsesigner. Efteråt nämnde Robert att vi verkligen borde be Wilson Snyder gästa och berätta om Verilator, och här är vi nu.

Wilson arbetar med CPU-design och är en av de ledande utvecklarna av Verilator. När hårdvara designas beskrivs den ofta först i ett hårdvarudesignspråk, till exempel Verilog. Sedan kan Verilator ta Verilog-koden och generera körbar C++-kod som simulerar hårdvaran, och därefter kan man köra tester mot sin design utan att ha behövt tillverka den.

Vi diskuterar också lite vad som kan tänkas komma på hårdvarufronten i framtiden. När det blir billigare att bygga egen hårdvara – genom att fler öppna verktyg släpps och genom att tillverkningskostnaderna minskar – kan fler bygga egen hårdvara för särskilda behov.

Diskussionens andra del fokuserar på själva Verilator - hur är det designat och byggt, hur utvecklas det, och varför lär personer med kunskap om kompilatorer känna sig hemma i kodbasen?

Har du kommentarer, frågor eller tips? Vi är @kodsnack@tobiashieta@iskrig, och @bjoreman på Twitter, har en sida på Facebook och epostas på info@kodsnack.se om du vill skriva längre. Vi läser allt som skickas.

Gillar du Kodsnack får du hemskt gärna prenumerera och recensera oss i iTunes!

Lyssna på fler avnitt av Kodsnack