Den svensk-schweiziska verkstadsjätten ABB ingår ett partnerskap med molnjätten AWS för att skapa en molnbaserad plattform för att hantera eldrivna fordonsflottor i realtid – något som de hoppas ska skynda på utvecklingen mot eldrivna fordon.

Plattformen, som ABB uppger ska hjälpa företag som hanterar fordonsflottor att underhålla sin verksamhet kontinuerligt under tiden de skiftar mot elektrifiering, kommer att rullas ut under andra halvan av 2021.

Nyhetssajten Techcrunch skriver att den här lanseringen kommer efter det att en våg av stora transportbolag har aviserat satsningar på att elektrifiera sina fordonsflottor. UPS har till exempel beställt 10 000 eldrivna fordon och FedEx har gått ut med att de ska ha en helt eldriven flotta 2040.
Amazon och DHL har redan ett betydande antal eldrivna fordon ute i trafiken.

– Vi vill att det ska bli enklare att gå över till elektrifiering och att det ska bli mer skalbart. För att driva framsteg måste industrin samla de bästa krafterna och anta en entreprenörsinriktning för produktutveckling, säger Frank Muehlon, chef över ABBs e-mobility-division till Techcrunch.

ABB ska utnyttja sin erfarenhet av e-mobilitetslösningar, energihantering och laddningsteknik, som sedan ska kombineras med AWS moln och mjukvara för att skapa en plattform kan skräddarsys för de företag som använder den.

Företagen ska kunna övervaka saker som laddningsplanering, EV-underhållsstatus och ruttoptimering utifrån tid på dagen, väder och användningsmönster.