Varje år gör Radar en undersökning hos svenska kunder om hur de ser på sina it-leverantörer. Eftersom det varit ett minst sagt speciellt år har Radar den här gången valt att utöka mätperioden så att den även inkluderar första kvartalet 2021.
Radar konstaterar att kunderna har haft ett tydligt fokus på kostnader under året, något som verkligen har prövat relationen mellan kund och leverantör. Resultatet visar också att det är en lägre kundnöjdhet under 2020/21 om man jämför med 2019.
Enligt analysföretaget har kunderna föredragit det lokala alternativet framför internationella leverantörer. Även om det stundtals har varit svårt med de lokala leveranserna också så har de lokala leverantörerna lyckats skapa en högre grad av nöjdhet hos kunderna.
– Resultatet i Radar Leverantörskvalitet 2020/21 visar tydligt på vikten av intimitet, partnerskap och värde i relationen mellan kund och leverantör. Leverantörer som uppvisar följsamhet, har förståelse och som skapar närhet har premierats när kunderna tvingats ha fokus på kostnader och lönsamhet, säger Radars vd Hans Werner.
Nordiskt i topp
Vinnarna i de fyra kategorierna är alla lokala nordiska leverantörer Basefarm, Advania, Knowit och Proact.
Basefarm, som rankades högst i kategorin Infrastruktur och drift, lyckades till Sverige-vd Sara Murby Forstes stora glädje med att försvara fjolårets förstaplats.
– Vi är oerhört stolta att komma som nummer ett igen. Att vinna en gång är stort i sig, att kunna försvara det är ännu större, säger hon och gläds åt den uppskattning hon och hennes kollegor får efter ett minst sagt tufft år.
– Att det dessutom sker det här året när alla har fått jobba annorlunda känns extra bra. Men vi har ändå lyckats ha kvar en nära dialog och kunnat förstå våra kunders behov. Vi vet att vi är en kritisk funktion för våra kunder.
Basefarm var också än en gång det nordiska bolag som lyckades rankas högst i PA Consultings och Whitelanes undersökning av kundnöjdheten vid svenska outsourcingprojekt. Sara Murby Forste pekar ut vad hon tror är en nyckel i det arbetet, och hon pekar också på det lokala och den tillit man får när man verkligen känner kunden.

– Hela vår affärsmodell är att vi ska vara lokala och vara nära kunden. Vi jobbar alltid med kundteam där man har samma personer som verkligen lär känna kunden. Vi vet att det är en leveransmodell som fungerar. Men samtidigt är det en balansgång att kunna kombinera kostnadseffektivitet med att alltid kunna erbjuda samma kundteam. Men för oss är det viktigt att kunna lägga på det lilla extra, och det är det som gör att vi kan hålla den här höga nivån, säger hon.
”Stolta och glada”
I kategorin Konsulttjänster var det Proact som fick högst betyg av kunderna. Sverige-vd Lena Eskilsson pekar främst på bolagets expertroll som förklaring.
– Vi är otroligt stolta och glada att vi hamnat i topp i kategorin Konsulttjänster. Kompetens är och har alltid varit hjärtat i vår verksamhet och något som vi värnar om att ständigt utveckla och bidra med till våra kunder, säger hon.
I kategorin Användarnära IT är Advania kundernas favorit. Här pekar man också på närheten till kunderna som den tydligaste anledningen till det goda omdömet.
– Vi är så otroligt tacksamma att återigen kunna bevisa att vi faktiskt är nära våra kunder, och att vi vinner på det. Högt kundfokus ligger i vårt DNA och jag är så stolt och glad över att alla våra medarbetare verkligen gått den där extra milen för våra kunder och för varandra under det gångna året med alla dess utmaningar, säger vd Tomas Wanselius.
Fyra olika kategorier – fyra olika vinnare
Här är de bolag som fått högst genomsnittlig kundnöjdhet i de olika kategorierna
Infrastruktur och drift
- Basefarm
- Elastx
- Nordlo
- Proact
- Atea
Användarnära it
- Advania
- Iver
- Addpro
- IT-Total
- Visolit
Verksamhetsnära it
- Knowit
- Pulsen
- Kontract
- Nordlo
- Softronic
Konsulttjänster
- Proact
- Nordlo
- Addpro
- Keyman
- Kontract