Kontraktet mellan den amerikanska militären och Microsoft är en fortsättning på det tvååriga kontrakt på 480 miljoner dollar, drygt fyra miljarder kronor, som slöts 2018. Redan då fanns planer på följdbeställningar, skriver Techcrunch.

”Programmet ger en bättre överblick över situationen, vilket möjliggör informationsutbyte och beslutsfattande i en mängd olika scenarier”, skriver Alex Kipman, en av de ledande utvecklarna av Hololens, i ett blogginlägg.

Beställningen innebär en enorm uppskalning av AR-teknik och den utveckling som Microsoft nu lägger ner i AR-teknik kan också visa sig i konsument- och företagsprodukter framöver.

Samtidigt finns också en intern kritik mot att Microsoft samarbetar med militären och förser den med AR-teknik – en kritik som vd:n Satya Nadella har avfärdat.

– Vi fattade ett principiellt beslut att vi inte kommer att hålla tillbaka tekniken från institutioner som vi har valt i demokratier för att skydda de friheter vi värnar, sa han 2019 till CNN Business när han kommenterade kritiken mot det förra kontraktet om AR-teknik med den amerikanska militären.