I en ny intervju med CNN säger storbanken Allianz chefsekonom Mohamed El-Erian att bitcoin ännu så länge inte blivit så stor att den inte kan misslyckas, men att kryptovalutan likväl kan rubba det globala ekonomiska systemet om den skulle kollapsa. Något som först uppmärksammades av Business Insider.

Enligt Mohamed El-Erian är vissa marknadstillgångar idag förtrycka vilket lett till en förvriden bild av marknaden. Eftersom USA:s centralbank hållit räntorna låga har priset på statsobligationer blivit artificiellt högt. Något som gjort dem mindre attraktiva för investerare som vill minska risken när de diversifierar sina aktieportföljer. Detsamma gäller för andra traditionellt säkra tillgångar som guld. Till följd av detta har investerare i högre grad istället lagt mer pengar i bitcoin.

Förväntningen är att kryptovalutan ska växa i popularitet i den privata sektorn och att myndigheterna inte kommer införa några regleringar. Mohamed El-Erian uppmanar dock till stor försiktigt eftersom bitcoin oavsett är en tillgång som vill etablera sig själv men bara kan göra det om världens regeringar tillåter det. Flera av dem tycker att kryptovalutan innebär en för stor risk. Samtidigt är det många som uppmanar till större och mer oansvarigt risktagande gällande bitcoin.

Enligt Mohamed El-Erian har Bitcoin i år redan haft tre ”nära olyckorö och det finns risk för att en liknande händelse en dag kommer leda till ”en seriekrock på motorvägen”. Han tror att USA:s centralbank kommer kliva in och införa regleringar först efter att något sådant inträffar.

Läs också: Visa öppnar för kryptovaluta