Microsoft berättar nu att de börjat sänka ner sina servrar i vätska för att stärka både deras prestanda, energieffektivitet och göra så de tar mindre plats. Dagens kylning av datacenter förlitar sig vanligen på kalluft vilket kräver stora mängder vatten.

Vätskekylningen fungerar genom att sänka ner servrarna i en icke strömledande vätska. Vätskan tar bort värme så fort den träffar komponenterna och har en lägre kokpunkt på enbart 50 grader. Den kondenserade vätskan faller sedan tillbaka i vätskebadet som regndroppar. Systemet skapar därmed ett kretslopp där ingen energi behövs för att flytta runt vätskan och ingen kylning behövs för kondenseringen.

Metoden har existerat tidigare och faktum är att Microsoft inspirerats av metoder som många kryptogrävare hållit på med de senaste åren. Microsoft säger dock att företaget är den första molnleverantören som kör två-fasig nedsänkning i vätska i en produktionsmiljö. 

Microsoft testar nu tekniken internt med planer på att använda den på bred skala i framtiden. Sedan tidigare har företaget lovat att vid 2030 bidra med mer vatten än vad det använder för sin verksamhet.

Läs också: Myndigheter uppmanas skanna Exchange-system för malware snarast