När europeiska patentverket, EPO, nyligen redovisade antalet registrerade patent under 2020 var Ericsson det bolag i Europa som lämnat in flest. Det gav också en femteplats på den globala listan. Det arbetet ska givetvis fortsätta, och nu ska man bygga en molnbaserad forsknings- och utvecklingsmiljö med hjälp av Tata Consultancy Services, TCS.

Den indiska konsultjätten säger att man ska kombinera sitt kunnande om Ericssons it och forsknings- och utvecklingsmiljöer med tjänster inom automatisering och annan molnteknik för att ge stöd åt globalt utspridda team. Samtidigt ska en kommandocentral byggas upp i Hyderabad. Den ska utgå från det ramverk som TCS kallar Business 4.0 och även inkludera bolagets Machine First Delivery Model, MFDM.

– Vi är stolta över att samarbeta med Ericsson i denna strategiska omvandling av deras FoU-arbetsplats, ett samarbete som stärker den långvariga relationen mellan våra två organisationer ytterligare, säger V Rajanna, global chef för Technology Business Unit på TCS och konstaterar att det blir en utmaning.

– Ingenjörsmiljöer är mycket komplexa med heterogen infrastruktur, specialverktyg och efterfrågan på skräddarsydda tekniska tjänster, vilket gör det svårt att omvandla sådana miljöer digitalt. TCS kommer att utnyttja sin kontextuella kunskap och djupa branschkompetens inom digital transformation för att hjälpa Ericsson på denna resa.