Nu bekräftar Microsoft de uppgifter som florerat de senaste dagarna om att de är på väg att köpa upp det uppmärksammade AI-bolaget Nuance, vars röstigenkänningsteknik bland annat användes av Apple när de utvecklade Siri.

Enligt ett pressmeddelande är bolagen överens om en affär, där Microsoft betalar 56 dollar per aktie i bolaget, vilket värderar Nuance till 19,7 miljarder dollar, motsvarande nästan 170 miljarder kronor.

Därmed blir det Microsoft näst största uppköp någonsin. 2016 betalade de 26 miljarder dollar för Linkedin.

Förvärvet är ett led i Microsoft strategi att erbjuda branschspecifika molnlösningar och de skriver i pressmeddelandet att syftet är att “kombinera lösningar och expertis för att leverera nya moln- och AI-funktioner till sjukvården och andra branscher”.

Nuance är en pionjär inom konverserande AI och har positionerat sig som en ledande leverantör av molnbaserade AI-lösningar inom vårdsektorn.

– Nuance tillhandahåller AI-lagret vid leveranspunkten och är en pionjär inom verklig tillämpning av företagsinriktad AI, säger Satya Nadella, vd för Microsoft. AI är teknikens viktigaste prioritet, och hälso- och sjukvård är dess viktigaste tillämpning.

Microsoft räknar med att affären ska kunna bli helt klar under det här året.

Vd:n för Nuance, Mark Benjamin, kommer att fortsätta i den rollen även i fortsättningen.