En ny analys gjord av cybersäkerhetsföretaget Bluevoyant visar på att ransomware-attacker i allt högre grad nu riktar in sig på frakt- och logitistikföretagen, rapporterar Zdnet.

Antalet gissalnattacker mot dylika företag ska ökat trefaldig under förra året, vilket dels tros bero på att de blivit extra viktiga under coronapandemin och därmed extra värdefulla. 

Att industrin är extra känslig för avbrott tros också vara en anledning då cyberkriminella räknar med att det ökar chansen för att företagen ska betala en lösensumma, trots avrådan från polis och experter.

Enligt Bluevoyant hjälps inte situationen av att de inte sett en bransch som har sämre cybersäkerhet. Under deras analys upptäckte de att hela 90 procent av företagen hade sårbarheter i sin säkerhet. Exempelvis i form av icke uppdaterad mjukvara och svaga lösenord.

Enligt Bluevoyant behöver frakt- och logistikföretagen därmed dramatiskt förbättra sin cybersäkerhet snarast möjligt för att göra den mer tålig mot ransomware och andra cyberattacker.

Läs också: Ransomwarekostnader på rekordnivå - nu ska USA slå tillbaka