Det nya ramavtalet trädde i kraft den 26 mars och gäller i två år med möjlig förlängning i ytterligare två år. De nio kommuner som Atea ska vara strategisk it-partner till är Gagnef, Borlänge, Falun, Ludvika, Smedjebacken, Hedemora, Säter, Avesta och Malung/Sälen. Även de kommunala bolagen omfattas av avtalet.

Atea skriver att man ska fungera som “en heltäckande utvecklingsresurs till kommunerna i deras fortsatta digitalisering”. I den leveransen ingår licenser, tjänster, kompetens och utveckling samt produkter och tillbehör.

Att flera kommuner går ihop och gör en gemensam upphandling blir allt vanligare. Målsättningen för kommunerna i Dalarna är att man med det nya avtalet vill kunna ha en it-miljö som är flexibel och som kan följa med i utvecklingen över tid. Det kan till exempel handla om molntjänster, eller behov av att anpassa verksamheterna efter nya lagkrav eller att kunna ta in tekniska lösningar för framtida behov inom välfärden.

– It-miljöer är komplexa och genom att ha en partner för it får vi en sammanhållen leverans av såväl produkter som tjänster samtidigt som vi kan hålla den digitala utvecklingstakt vi strävar efter i våra respektive kommuner, säger Ingela Eriksson, it-chef i Falu kommun.

– Vi är stolta över förtroendet att stötta nio kommuner inom Dalarna i deras digitaliseringsresa. Som strategisk samarbetspartner till kommunerna kan vi ta ett helhetsgrepp och fungera som bollplank kring utmaningar och möjligheter som dyker upp. För mindre kommuner blir vi också en avlastning som tillåter dem att fokusera fullt ut på att skapa nytta i sina verksamheter, förklarar Tomas Mörth, chef för Region Norr hos Atea.