Distansarbete och stängda skolor har lett till en rejält ökad pc-försäljning.

Under första kvartalet i år ökade den med 44,1 procent i Emea – Europa, Mellanöstern och Afrika – enligt analysföretaget IDC. Toppleverantörer är HP, Lenovo, Dell, Acer och Asus.

Men tillväxten sätter också press på leverantörerna som får allt svårare att hänga med och bristen på halvledare är ett av problemen men även tillgången på exempelvis integrerade kretsar är problematisk, rapporterar The Register.

Enligt Lenovos senaste kvartalsrapport har lagernivåerna aldrig tidigare legat så lågt - det handlar om en tredjedel av normala nivåer eller två till tre veckors lager.

När det gäller bristen på halvledare så ör den inte över på minst ett halvår enligt Ciscos vd Chuck Robbins som samtidigt pekar på att leverantörerna bygger upp sin kapacitet vartefter.

– Och det blir bättre och bättre under de kommande 12 till 18 månaderna, säger han.

Intels nya vd Pat Gelsinger konstaterar att pc-leveranserna under 2020 låg på den högsta nivån sedan 2012 och att 2021 ser ut att slå alla tidigare år.

Han konstaterar att det i många delar av världen inte längre räcker med en dator i varje hem

– Vi ser en stark tillväxt inom utbildning där antalet globalt sett är antalet datorer per 100 elever och lärare fortfarande ligger på ensiffriga tal. Varje elev behöver en bärbar dator, och vi har en lång väg att gå. Dessutom finns det över 400 miljoner datorer som kör Windows 10 som är över fyra år gamla idag, vilket är en enorm möjlighet att uppdatera pc.

Läs också: Högsta pc-tillväxten på 20 år under första kvartalet