När Amazon först visade upp minibilen AWS Deepracer 2018 var det tänkt som ett roligt sätt att hjälpa utvecklare att lära sig grunderna för maskininlärning. Sedan dess har utvecklingen tagit fart och bland annat lett till att det ordnats racingligor för de små bilarna. Nu meddelar Amazon att mjukvaran som används för att köra minibilarna blir öppen källkod.

Kärnan i Deepracer är en minidator som kör Ubuntu Linux och Robot Operating System (ROS), båda två har öppen källkod. Amazon hoppas nu att genom att öppna även den specifika mjukvaran som skapats till bilen kunna uppmuntra till mer kreativa användningar genom att göra det möjligt att ändra bilens grundinställningar, rapporterar Techcrunch.

Hittills har bilen varit i det närmaste besatt av att följa ett specifikt spår, skriver Amazon i ett blogginlägg. Nu ska det gå att skapa algoritmer som kan ta hänsyn till andra bilar för att undvika krockar och därmed hitta den snabbaste och säkraste vägen från punkt A till B.

Om du vill testa att anpassa din bils mjukvara finns projektdokumentationen tillgänglig på Gihhub och på AWS Deepracer-sida.