En svensk medborgare har gripits av polis i Los Angeles misstänkt för penningtvätt. Den 32-årige mannen anklagas för att ligga bakom penningtvättssajten Bitcoin Fog, rapporterar Reuters.

Bitcoin Fog, som lanserades redan 2011, är en av de äldsta och mest kända tjänsterna som är särskilt skapad för att hjälpa användare att anonymisera betalningar med bitcoin, särskilt på darknet där pengarna används för att handla med vapen och droger.

Enligt den amerikanska federala skattemyndigheten IRS lät mannen genom Bitcoin Fog användare blanda sina egna transaktioner med andras för att förhindra att någon som undersöker blockkedjan i efterhand ska kunna spåra någon enskild persons betalningar. Han tog provision på dessa transaktioner på 2 till 2,5 procent. Totalt, enligt IRS, har 32-åringen tjänat uppemot motsvarande 70 miljoner kronor på sin verksamhet.

Enligt Wired var det de betalningar med den före detta kryptovalutan Liberty Reserve mannen gjorde till det webbhotell där han satte upp Bitcoin Fog 2011, som satte IRS honom på spåren.

Mer än 1,2 miljoner bitcoin – värda cirka 2,8 miljarder kronor vid tidpunkten för transaktionerna – ska ha skickats via Bitcoin Fog

– Det här är är ytterligare ett exempel på hur utredare med rätt verktyg kan utnyttja kryptovalutans transparens för att följa flödet av svarta pengar, säger Jonathan Levin, grundare av analysföretaget Chainalysis till Wired.