Taiwans finansminister Wang Mei-hua lät under onsdagen meddela att utsikterna inte är så stora för att taiwanesiska teknikföretag skulle tillverka avancerade halvledare inom EU, och underströk också att branschledaren TSMC har varit tydlig med att de kommer att behålla sin mest avancerade teknik på hemmaplan. Det skriver nyhetssajten Venturebeat.

Wangs kommentarer kommer efter att EU gått ut med sina ambitioner för chipptillverkning, och där det bland annat ingår övertyga en global chiptillverkare att bygga en stor tillverkningsanläggning inom EU. EU-kommissionen har ett strategiskt mål att säkra att den mest avancerade chipproduktionen finns i Europa under det kommande decenniet.

– TSMC har upprepade gånger sagt att den mest avancerade tekniken definitivt kommer produceras huvudsakligen i Taiwan, sade hon. När det gäller hur Taiwan och EU kan samarbeta har företagen sina arrangemang och överväganden, och det kan diskuteras vidare.

EU-kommissionären med ansvar för den inre marknaden, Thierry Breton, ska ha en diskussion med representanter för Intel och TSMC på fredag.