EU vill minska behovet av att importera halvledare, som en följd av den komponentbrist som råder i världen just nu. Därför har de sedan tidigare försökt locka komponenttillverkare att bygga en fabrik i Europa.

Nu ska Intels vd Pat Gelsinger för första gången ha nämnt en siffra över hur mycket statligt stöd bolaget skulle vilja för att bygga en fabrik i Europa: 8 miljarder euro. Det rapporterar Reuters.

Intel står i startgroparna för att bygga upp kontraktstillverkning för att på så sätt utmana de asiatiska konkurrenterna.

”Det vi ber både USA och europeiska myndigheter om är att göra det konkurrenskraftigt för oss att göra det här i stället för i Asien”, har Gelsinger sagt till Politico, skriver Reuters.

I efterhand har dock Intel inte velat kännas vid rapporteringen, och sagt att Gelsinger inte uppgett någon specifik siffra, även om han klargjort EU måste investera för att försäkra sig om en levande halvledareindustri.

Gelsinger var förra veckan på besök i Europa, och hade i fredags möte med EU-kommissionären Thierry Bretton i Bryssel.

Gelsinger hade dessförinnan presenterat planerna på att Intel ska investera 20 miljarder dollar i chipptillverkning i USA.