IBM uppger att företaget har tagit fram världens första 2-nanomterschipp. Chippet ska bestå av 50 miljarder transistorer som placerats på en yta stor som en fingernagel, rapporterar Engadget.

Enligt IBM kan 2-nanometersprocessorn användas för processorer som är 45 procent starkare än nuvarande 7-nanometersbaserade CPU:s. Alternativt kan en 2-nanometersprocessor nå samma prestanda som en 7-nanometersprocessor men använda 75 procent mindre ström. Något som bland annat skulle göra det möjligt med moblier med fyra gånger längre batteritid.

Tekniken är tänkt att användas för datacenter, rymdforskning, artificiell intelligens, 5g, 6g och kvantdatorer. När 2-nanometersprocessorer kan tänkas dyka upp i produkter är oklart. IBM planerar att släppa sin första kommersiella 7-nanometersrocessor senare i år i sina Power Systems-servrar.

Även Taiwan Semiconductor Manufacturing Company ska vara på gång med ett eget 2-nanometerschipp och förväntas börja massproducera chipp på 4 och 3 nanometer under 2022.

Läs också: Världens största processor har nu 2,6 biljoner transistorer