Det var i fredags som Colonial Pipeline stängde av uppåt 9 000 km av sina oljeledningar efter att ha drabbats av en ransomwareattack. Colonial Pipeline står för runt 45 procent av bränsletillförseln i östra USA, skriver Axios.

Energiforskaren Amy Myers Jaffe säger till Politico att det är "den mest betydande och framgångsrika attacken mot energiinfrastruktur" som har drabbat USA.

I 17 delstater har nödläge utlysts, vilket innebär att man tillåter vägtransporter av bränsle för att hålla leveranserna igång.

I går söndag meddelade Colonial att deras stora oljeledningar fortsatt är avstängde men att de öppnat några mindre pipelines.

Mycket bränsle ligger nu kvar i raffinaderier i Texas säger den oberoende oljemarknadsanalytikern Gaurav Sharma till BBC.

– Såvida de inte löser det till tisdag har de stora problem, säger han.

Enligt flera källor ligger hackargruppen Darkside, bakom attacken. De ska ha infiltrerat Colonials nätverk på torsdagen och ha tagit nästan 100 GB data som gisslan. Sedan

låste de data på vissa datorer och servrar och krävde lösen för att inte läcka data på internet.

Colonial uppger att de arbetar med polisen, experter på it-säkerhet och energidepartementet för att återställa tjänsten.