Google drog igång sin utvecklingskonferens I/O – i år naturligtvis digital – med att presentera en rad nyheter i sina samarbetsverktyg. Vad det handlar om i slutänden är att det ska bli smidigare att jobba med de olika delarna i produktivitetsportföljen Workspace och att de olika apparna därmed ska bli mer sammankopplade.

Det här ska inte bara underlätta för användarna, utan för Googles del handlar det också om att minska användarnas behov att flytta sig utanför deras plattform till exempelvis Zoom eller Slack.

Så ska man till exempel kunna starta en videochatt i Meet direkt i Docs eller med bara ett klick kunna dela ett dokument direkt i ett Meet-samtal.

Eller att det dyker upp en ruta som visar en persons plats, titel och kontaktinformation när denna @-nämns. Dessa ”smart chips” som Google kallar det, kommer också att kunna visa rekommenderade filer och möten i Docs och de syftar till att användare enkelt ska få en översiktsbild över länkade dokument eller personer utan att de ska behöva byta app.

Google ska också lägga in möjlighet att reagera med emojis i dokument under de närmaste månaderna.

Google skriver om nyheterna på samarbetsområdet i en bloggpost här.

Men allt handlade naturligtvis inte om collaboration, utan den första dagen av utvecklarkonferens bjöd på en mängd nyheter inom ett mycket brett intervall.

Mobiloperativsystemet Android får till exempel sin största grafiska omgörning på länge i versionen Android 12. Fler konsumentinriktade nyheter från konferensen var att Google tillsammans med Samsung ska utveckla ett nytt operativsystem för smarta klockor, kallat Wear.

Ytterligare lanseringar som Google gjorde under I/O är AI-plattformen Vertex, som är designad för att hjälpa företag att snabba på utrullningen och förbättra hanteringen av AI-modeller. Enligt Google kräver denna 80 procent färre kodrader än konkurrerande plattformar för att träna modeller, uppger nyhetssajten Venturebeat.

Vd:n Sundar Pichai offentliggjorde också planer på att Google inom det närmaste decenniet ska ha byggt en kommersiell kvantdator och som ett led i detta har företaget öppnat upp ett nytt campus i Santa Barbara i Kalifornien, skriver Engadget.

De presenterade även en ny konversationsspråksmodell, kallad LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) som bygger på den neurala nätverksarkitekturen Transformer som Google utvecklade 2017. Den här ska vara mer avancerad i dialoger och kunna delta bättre i löpande konversationer, skriver ZDNet.

Slutligen kan nämnas att Google lanserade fjärde generationen av sina AI-chipp, och dessa ska vara dubbelt så snabba som versionen före. Google använder de här för att köra många av sina maskininlärningstjänster, men den här senaste versionen ska även göras tillgänglig för utvecklare som en del av Google Cloud-plattformen, skriver Techcrunch.