Analysföretaget Gartner varnar för att blanda och para ihop de tre stora molnleverantörerna Amazon Web Services, Microsoft Azure och Google Cloud Platform.

Även om samtliga tre leverantörer har för- och nackdelar så finns det lite på att vinna för att blanda dem. Istället är det bättre att hålla sig till en av dem.

– Ta det försiktigt. Om du är ny och säger att du vill ha flera moln. Tänk om. Det är ett heltidsjobb att bara hantera ett enda moln och att förstå alla dess nyanser. Det finns inte tid att investera i flera moln, säger , Gartners analytiker Sanjeev Mohan i samband med Gartner Data & Analytics Summit, rapporterar The Register.

– Vilken som helst av dessa molnleverantörer fungerar ur ett affärsperspektiv, frågan är snarare: vilka färdigheter sitter du på? Om du använder Microsoft, kör i så fall Azure, för att du är bekant med Microsofts verktyg. Om du har en väldigt sofistikerad it-verksamhet och du vill ha stor bredd på produkter och du gillar mycket programmerande så ger AWS dig möjligheter. Om du kör mycket öppen källkod, välj Google Cloud.

För att välja rätt leverantör uppmanas verksamheter att titta på bland annat kontinuitet, öppen källkod kontra proprietär, användarvänlighet, datahantering, datatillgång, prestanda, skalbarhet med mera.

Enligt Sanjeev Mohan bör verksamheter inte heller underskatta mindre leverantörer.

Läs också: Bygger ny väg till molnet med Visolit