Forskare vid University of Pittsburg har lyckats uppgradera en robotarmprotes med känsel. Detta genom sensorer som placerats på robotarmens fingertoppar och som kopplats till fyra mikroelektroder som sedan tidigare är inopererade i hjärnan på armens bärare, rapporterar Engadget.

Tekniken har testats av Nathan Copeland som har stor erfarenhet av att kontrollera sin robotarm via elektroderna i hans hjärna. Något som bland annat demonstrerades när han under 2016 kunde ”fistbumpa” med den amerikanska presidenten Barack Obama.

Den nya känslen gjorde det möjligt för Nathan Copeland att utföra uppgifter som att flytta på block och muggar med armen på bara hälften av tiden. Istället för 20 sekunder tog det i snitt 10 sekunder.

– Även om känseln inte är naturlig – det känns som tryck och ett lätt kittlande – så stör det mig inte, säger Nathan Copeland och fortsätter:

– Det fanns aldrig någon punkt där jag kände att stimuleringen var något jag behövde vänja mig vid. Att utföra uppgiften och få stimulationen samtidigt gick naturligt ihop.

Tekniken är fortfarande på ett konceptstadium men innebär ett genombrott för styrning kopplad direkt till hjärnan.

– Vi har fortfarande en lång väg kvar gällande att få känslan att kännas mer realistisk innan tekniken kan tas till folks hem, men ju närmare vi kan komma att återskapa normal inmatning till hjärnan, desto bättre kommer det bli, säger Robert Gaunt, associate professor vid University of Pittsburgs avdelning för fysisk medicin och rehabilitering.

Läs också: Elon Musks Neuralink visar upp apa som spelar Pong med sina tankar