Mjukvaruutvecklarnas roll har bara blivit viktigare under det senaste speciella året. De bygger inte längre bara appar, utan digitala produkter som driver oss framåt och löser världens mest utmanande problem. Ungefär det budskapet gick Microsoft ut med nu när de sparkar igång sin årliga Build-konferens just för utvecklare, för andra året i rad är den helt virtuell.

Microsoft inledde årets konferens med en rad nya molnbaserade lösningar. Därtill antydde vd Satya Nadella en stor uppdatering av operativsystemet Windows, som ska komma utvecklarna till gagn, skriver CNBC.

– Inom kort kommer vi att gå ut med en av de viktigaste uppdateringarna av Windows det senaste decenniet för att frigöra större möjligheter för utvecklare och kreatörer, sade Satya Nadella under sin keynote och tillade att han är ”extremt exalterad inför nästa generation av Windows”.

– Vårt löfte till dig är detta: Vi kommer att skapa fler möjligheter för alla Windows-utvecklare och välkomnar alla kreatörer som letar efter den mest innovativa, nya, öppna plattformen för att bygga, distribuera och tjäna pengar på applikationer.

En hel bok med nyheter

Att knyta till sig nya utvecklare till deras plattformar och hålla engagemanget uppe hos befintliga är viktigt för Microsoft. Om de tappar utvecklare som vill bygga appar för Windows kan organisationer börja överväga att gå över till andra plattformar, vilket skulle kunna bli ett hot mot viktiga delar av Microsofts verksamhet.

Därför släppte Microsoft också en rad nyheter under den här konferensens första dag som de sammanfattar i sin ”nyhetsbok”.

Denna inleds med nyheter inom Azure AI, som till exempel Azure Bot Service, som ska hjälpa utvecklare att skapa avancerade bottar genom att använda ”en ny integrerad utvecklingsupplevelse”. Utvecklare ska med minimala kodändringar kunna lägga till tal- och telefonfunktioner och testa avbugga och publicera bottar i multipla kanaler.

Azure Cognitive Services har fått ett flertal uppdateringar, däribland dokumentöversättningar som ska möjliggöra för utvecklare att snabbt översätta dokument samtidigt som de behåller originaldokumentets struktur och format. Den här funktionen ska hjälpa företag översättningsbyråer som arbetar med översättningar av komplexa dokument till ett eller flera språk. Den har tidigare varit ute i beta, men finns nu allmänt tillgänglig.

Textanalys för hälsa görs också allmänt tillgänglig. Genom denna ska utvecklare kunna hantera och vinna insikter från ostrukturerad medicinska data, i till exempel läkaranteckningar och medicinska journaler och så vidare.

Vidare ska nya maskininlärningsfunktioner underlätta för användare att rulla ut AI-modeller.

Hela nyhetsboken finns att ta del av här.

Öppnar Team-api:er

En nyhet från första dagen som fick stort genomslag berör collaboration-plattformen Teams. Redan förra året började Microsoft låta utvecklare bygga tredjepartsapplikationer till Teams, men nu går företaget ett steg längre, uppmärksammar The Verge. För att få fler apputvecklare att bygga för Teams öppnar Microsoft upp sina kritiska api:er, Team Store och verktyg för vad de kallar kollaborativa appar.

– Om du kan bygga webbappar kan du bygga tillägg till Teams chattar, kanaler och möten. Du kan bygga en gång, och köra och distribuera det var som helst, säger chefen för Microsoft 365 collaboration Jeff Teper i en kommentar till The Verge.

Appar som är byggda för Teams kommer att kunna fungera över Windows, Mac, webben, IOS, Android och även Linux.

Vidare lanserar Microsoft tillsammans med Github, Accenture och ThoughtWorks ”the Green Software Foundation”, en icke vinstdrivande organisation som ska arbeta för att etablera nya standarder för att minska koldioxidutsläpp kopplade till mjukvara. Det övergripande målet är etablera branschstandarder för grön mjukvara och snabba på utveckling och innovation av grön programvara, skriver nyhetssajten OnMsft.com.

Microsoft Build pågår 25–27 maj.