HCA Healthcare, ett av världens allra största vårdföretag med verksamhet på runt 2 000 platser i 21 amerikanska delstater, har slutit ett flera år långt avtal om att låta Google lagra data från digitala hälsojournaler och internetanslutna medicintekniska produkter.
Tillsammans med Google ska de sedan arbeta med att enligt egen utsago ”utveckla algoritmer för att förbättra driftseffektiviteten, övervaka patienter och vägleda läkarnas beslut”, skriver Wall Street Journal.
Data kommer in från patienterna i realtid enligt Jonathan Perlin, chefsläkare på HCA i Nashville.
– En del av det vi bygger är ett centralt nervsystem som hjälper till att tolka olika signaler.
Det här är inte första gången som Google avtalat om att få tillgång till patientdata med olika vårdföretag. Exempelvis avslöjade Wall Street Journal förra året att journaluppgifter om patienter vid vårdkoncernen Ascensions drygt 150 sjukhus och 50 äldreboenden samlats in utan att patienterna visste om det.
Avslöjandet väckte stark kritik drån bland annat amerikanska kongressledamötet men Googles vd avvisade att uppgifterna kombineras med konsumentdata och deklarerade att företaget tar hänsyn till integritetsfrågorna.
HCA säger att Google inte får använda information där patienter är identifierbara enligt avtalet och att sådana uppgifter ska tas bort från journalerna innan de delas med Google.
Enligt Chris Sakalosky, chef för hälso- och livsvetenskap på Google Cloud, kommer Google att få åtkomst till data när det behövs med tillstånd från HCA. Men Google kan också utveckla analysverktyg utan tillgång till journalerna och låta HCA testa modellerna själva.
– Vi vill flytta gränserna för vad läkaren kan göra med data i realtid, säger han.