Flera integritetsgrupper runt om i Europa har nu skickat in klagomål mot Clearview AI som misstänks ha brutit mot regionens datalagar genom att samla in miljarder foton på ansikten från olika sociala medier-tjänster, rapporterar Bloomberg.

Klagomål mot Clearview AI har nu bokförts i Frankrike, Grekland, Italien, Storbritannien och Österrike. De argumenterar för att regeringar borde klargöra att företagets metoder inte har något i Europa att göra.

– Att hämta ut våra unika ansiktsdrag eller till och med dela dem med andra företag och polis går bortom vad vi någonsin kunde väntat oss som internet-användare, säger Ioannis Kouvakas vid Privacy International.

I dag är huvudregeln inom EU att det inte är tillåtet att använda ansiktsigenkänning för att identifiera en person.

Clearview AI:s produkt baseras på att jämföra bilder i säkerhetskameror eller andra källor med en databas med insamlade bilder från sociala medier som Facebook och Youtube. Företagets verktyg används av tusentals ordningsmakter runt om i världen. Bland annat har den använts av polisen i Sverige vilket resulterade i böter för polisen.

I ett uttalande säger Clearview själva att företaget aldrig haft kontrakt med några EU-kunder och är för tillfället inte tillgängligt för kunder i EU. Enligt Clearview har deras tjänster hjälpt tusentals aktörer inom rättväsendet i USA med att rädda barn undan sexuella förbrytare, skydda äldre mot finansbrott och hålla samhällen säkra. Enligt företaget har nationella regeringar uttryckt ett stort behov av deras tekik för att den kan hjälpa utreda brott som penningtvätt och människohandel som sker över gränserna.

Läs också: Polisen får böta 2,5 miljoner – använde app för ansiktsigenkänning