Riksbankens projekt med en e-krona fortsätter. I dagsläget handlar mycket om att testa. Ett av bolagen som bjudits in är Tietoevry som nu fått i uppdrag att simulera hur banker kan interagera med e-kronans infrastruktur. Tietoevry ska utveckla en testprocess för växling av kommersiella pengar till e-kronor och analysera hur det kan genomföras på ett säkert och effektivt sätt.

– Vår roll inom den svenska marknaden för betalningsinfrastruktur är väletablerad och Tietoevry är en naturlig partner för att utforska hur man kan integrera en digital valuta med befintlig bankinfrastruktur, säger Christian Segersven, som är Tietoevrys chef för Financial Services Solutions och Industry Software.

– Vi är mycket stolta över att få bidra med vår breda expertis inom mjukvara och teknik för banker och finanssektorn, samt vår förståelse för de nordiska bankernas utmaningar och möjligheter. Vi ser fram emot att möjliggöra resan mot en inkluderande, digital valuta som kommer att öppna upp för innovativa och säkra tjänster.

Enligt Tietoevry går mer än 70 procent av alla nordiska banköverföringar via bolagets betalningssystem, och man arbetar med de stora mobila betalningslösningarna i Sverige, Norge och Finland.

– Vi är glada att kunna bidra till Riksbankens viktiga satsning för att utvärdera införandet av en e-krona. Genom att ta detta steg förstärker Riksbanken Sveriges innovationskultur och position på den globala fintech-scenen. Detta är också ett stort erkännande för oss och det visar på vårt företags bredd och den viktiga roll vi har i samhället, säger Sverige-vd Karin Schreil.