Volvo Autonomous Solutions, ett affärsområde inom Volvo Group, har dragit igång ett pilotprojekt för autonoma transporter tillsammans med logistikföretaget DFDS, hamnoperatörerna APM Terminals, Göteborgs Hamn och fastighetsbolaget Platzer.

I projektet kör en sensorutrustad lastbil – körd av en mänsklig förare – runt i Arendalsområdet i Göteborg. Lastbilen körs både på hamnområdet och på allmänna vägar och samlar in data med hjälp av 21 sensorer som upptäcker små saker på vägytan och även föremål nära fordonet.

De data som samlas in ska användas för att lära sig mer om komplexa vardagliga trafiksituationer och hur föraren interagerar med fordonet.

– Det är full fart framåt i utvecklingen av såväl väg- som terränglösningar, säger Nils Jaeger, vd på Volvo Autonomous Solutions, i ett pressmeddelande.

– Denna pilot är ett steg mot att distribuera liknande projekt i andra hamnar i världen, på resan mot industrialisering av autonoma lösningar. Volvo Autonomous Solutions är i en expansiv fas med många pågående projekt där vi ser spännande utveckling hela tiden. Det finns ingen tid att pausa på vägen mot framtiden.