E-handelnsboosten under det senaste året var inte tillfällig även om e-handeln troligen faller tillbaka när pendemin lugnat sig. Nej, den beteendeförändring som fått en skjuts kommer att hålla i sig enligt rapporten Läget i handeln från Svensk Handel.

E-handelns andel av detaljhandeln ökade från 11 procent 2019 till 14 procent 2020. Men redan om nio år, 2030, räknar rapporten med att andelen är uppe i 40 procent.

Mest kommer vi att handla sällanköpsvaror som hemelektronik och kläder där e-handeln spås stå för runt hälften av omsättningen.

När det gäller dagligvaruhandeln har omsättningen nästan fördubblats från låga nivåer under 2020 och nu handlas runt fyra procent på nätet – 2030 väntas andelen ha stigit till 18 procent.

E-handelns tillväxt de närmaste nio åren kommer att innebära att mellan 6 000 och 10 000 butiker slås ut och att den internationella konkurrensen ökar.

Men samtidigt som butiksarbeten försvinner så innebär e-handeln också nya jobb inom logistik och it.

– Butiken kommer fortsatt att spela huvudrollen och för många företag är mixen mellan en stark fysisk och digital närvaro avgörande, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel, i en kommentar.

Läs också: Ny rapport: 27 000 nya jobb skapas när handeln digitaliseras
Svensk e-handel har fått coronamuskler – men hjälper det mot Amazon?