Litauens huvudstad Vilnius har upprättat en ”portal” som visar en videodirektsändning från en annan portal i staden Lublin i Polen 600 kilometer bort. Enligt skaparna bakom portalerna är de menade att uppmana människor till att tänka på betydelsen av enighet.

– Mänskligheten står inför många potentiellt dödliga utmaningar, oavsett om det är social polarisering, klimatförändringar eller ekonomiska problem. Men om vi tittar nära, så är det inte en brist på briljanta forskare, aktivister, ledare, kunskap eller teknik som orsakar dessa problem. Det är tribalism, en brist på empati och en smal syn på världen, som ofta begränsas till våra landsgränser, säger Benediktas Gylys, initiativtagaren bakom projektet, och fortsätter:

– Projektet är en bro som förenar och en inbjudan att resa oss bortom fördomar och motsättningar som tillhör det förflutna.

Portalerna är designad av ingenjörer från Linkmenu fabrikas vid Vilnius tekniska universitet och är ett samarbete mellan Benediktas Gylys-stiftelsen, staden Vilnius, staden Lublin och Crossroads Centre for Interculutural Creative Initiatives.

Tanken är att sätta upp fler portaler i fler städer i framtiden. 

Läs också: Japan ska skicka en transformer-boll till månen