I höstas skrev vi om norska Signicat, som delvis leds av den svenska duon Johan Tjärnberg, ordförande och Joakim Harging, Nordenchef. Bolaget som ägs av Nordic Capital har en hög ambition för den europeiska marknaden för säker identifiering och signering.

Idag meddelar bolaget att man köper norska Encap Security, ett bolag som grundades 2006 som ett projekt av norska banker för att skapa en mjukvarubaserad mobil id-lösning. Bolaget har kunder runt om i Europa, särskilt inom reglerade marknader, som bank och finans,

– Det är 40 banker i Europa som använder deras mobile id-tjänst, som under förra året användes till 800 miljoner transaktioner, säger Joakim Harging och konstaterar att det här är ett viktigt steg på vägen mot Signicats mål.

– Målet är att vi ska bli marknadsledande i Europa inom två år. Vi i Norden ligger långt fram inom det här området och Europa ligger efter så gäller att vara tidigt ute. Det kan komma ytterligare förvärv innan sommaren.

Encap Security, som köps loss från Allclear ID, har ett 20-tal anställda i Norge, Sverige, Finland och Nederländerna. Företagets mobila id-lösning är appbaserad och enligt Signicat får man via förvärvet en ”komplett teknik- och tjänsteleverantör som erbjuder en lösenordsfri mobil identitetslösning som stöder 100 procent onboarding, autentisering och signering”. Bolaget betonar också att man lever upp till de krav som finns , som man också betonar man betonar att de enlighet med kraven från PSD2 Strong Customer Authentication, SCA.

– Encap Security var före sin tid när det grundades och tillhandahöll mobilautentisering redan innan smartphones var vanliga, och har behållit den fördelen sedan dess. Tillsammans ger vår lösenordsfria lösning konsumenter och företag en exceptionell användarvänlighet samtidigt som de skyddar dem mot risker och bedrägeri, säger Signicats vd Asger Hattel.

– Signicat och Encap Security delar mycket mer än våra norska rötter. Vi vill ge våra kunder den bästa användarupplevelsen utan att kompromissa med säkerheten. Bland företag över hela Europa som vill mildra SCA-regleringens inverkan på kundupplevelsen tror vi att vi har rätt erbjudande vid rätt tidpunkt, säger Encaps Securitys vd Johan Sörmling.