Europeiska investeringsbanken (EIB) säger i en ny rapport att EU kan sakna så mycket som 10 miljarder euro – drygt 100 miljarder kronor – i årliga investeringar gällande AI och blockkedjan, rapporterar Reuters.

”Företag och regeringar i Europa underinvesterar märkbart i AI och blockkedjan jämfört med andra ledande regioner och det har blivit tydligt att EU kämpar med att översätta sina vetenskapliga framgångar till affärsverksamhet och ekonomisk framgång”, skriver EIB.

USA och Kina utgör idag 80 procent av de 25 miljarder euro som årligen investeras i båda teknikerna. EU har i snitt bidragit med bara 1,7 miljarder euro, motsvarande 7 procent.

De låga investeringarna spårar EIB till ett begränsat intresse för dyra inledande investeringar, bristande kunskap och begränsad teknikspecialisering bland EU:s riskkapital.

Enligt EIB kan tillgång på finansering också försvåras på kort sikt till följd av marknadsförhållanden vilket kan leda till att klyftan mellan regionerna ökar ytterligare.

”EU och medlemsstaters stöd skulle kunna minska delar av klyftan men den privata marknaden behöver helt klart bidra”, skriver EIB i sin rapport.

Läs också: EU kräver att USA ändrar sina lagar inför ett nytt avtal om dataöverföring