Flera uppmärksammade gisslanattacker, så kallade ransomware, har drabbat amerikanska företag på senare tid. Nyligen stängdes exempelvis 9 000 kilometer av USA:s oljeledningar av efter en attack mot Colonial Pipeline.

I kölvattnet av det har Vita huset nu höjt prioriteringen av utredningar av ransomwareattacker så att de ligger i paritet med terrorismutredningar, rapporterar Reuters.

Under veckan har man också skickat ut instruktioner till landets åklagarmyndigheter om att informationen kring ärendet och tekniska fynd ska delas med en arbetsgrupp i Washington som nyligen kommit på plats. Det är en modell som tidigare använts just för terrorism.

– Det är en specialiserad process för att säkerställa att vi spårar alla ransomware-

fall oavsett var det inträffar i landet, så att man kan skapa kopplingar mellan aktörer och sedan arbeta sig upp och störa hela kedjan, säger John Carlin, en av justitieministerns närmaste medarbetare.

Parallellt har den amerikanska regeringen också skickat ut ett öppet brev till företag där de uppmanas att ta itu med hotet om ransomwareattacker med större skyndsamhet, rapporterar CNN.

I memot skriver Anne Neuberger, cybersäkerhetschef på USA:s nationella säkerhetsråd. att alla organisationer måste förstå att ingen går säker för ransomware och att de måste se till att ha ett cyberförsvar som matchar hotet.

Brevet kommer efter att JBS Foods, världens största köttleverantör drabbats av en attack som FBI har tillskrivit hackare som tros befinner sig i Ryssland.

Enligt Vita husets pressekreterare Jen Psaki uppger att det ökade hotet som cyberattacker utgör är ett av de ämnen som president Joe Biden kommer att ta upp vid sitt möte med Rysslands president Vladimir Putin senare i juni.