Historiskt har Google lutat sig mot sin egen datacenterinfrastruktur för att köra sina mest använda applikationer. Den publika Google Cloud-plattformen har verkat vid sidan av. Men nu ska alltså delar av Youtube flyttas upp i Google Cloud.

Det här säger Google Clouds vd Thomas Kurian till nyhetskanalen CNBC. Förändringen kan tolkas som ett sätt att göra det enklare för säljpersonal att sälja in Google Cloud till andra storföretag, då de kan visa på att Google självt använder molnet för sina största tjänster.

– En del i att utveckla molnet är att låta våra egna tjänster använda det mer och mer, och det är det vi gör, säger Thomas Kurian. Delar av Youtube flyttar till Google Cloud.

Den här förändringen går i linje med liknande beslut från Amazon och Microsoft. 2019 uppgav Amazon att deras konsumentaffär stängt ner sina sista Oracle-databaser till förmån för databaser från Amazon Web Services.

Microsoft har försökt göra Linkedin och Minecraft mer beroende av deras molnplattform Azure.

Googles produktivitetsportfölj Workspace, navigationsappen Waze och Deepminds artificiella intelligens körs redan i Googles molninfrastruktur, säger Thomas Kurian.

Youtube är annorlunda som en följd av dess enorma storlek. Videotjänsten har två miljarder användare varje månad.