I samband med att Nexer bröt sig loss från Sigmakoncernen beskrev vd Lars Kry bolagets framtidsvision så här: ”Om vi kan komma in hos kunderna och prata strategiskt kan vi göra förändring på riktigt. Vi behöver bli mer affärsnära och behöver bli bättre på att förstå våra kunder, och våra kunders kunder”.

Och nu tar man fasta på det och just ordet framtidsvision genom köpet av Kairos Future. Nexer köper en majoritetspost på 60 procent i Kairos Future, och tillsammans vill de kunna erbjuda kunderna tjänster inom framtid, innovation, strategi, tech och kommunikation.

– Vi kombinerar ett trendorakel med en digitaliseringsmaskin. Vi kommer från teknikhållet in i den digitala transformationen, och visst har vi haft en hel del strategisk kompetens men inte i den utsträckning som Kairos har, säger Lars Kry om vad som lockar Nexer att göra vad man kallar sitt första strategiska förvärv.

– Kundernas frågor ligger i framtidsförändringarna och att veta hur man blir konkurrenskraftig. Då tänker vi att vi kan lägga på den kompetensen och bli bättre på att förstå och att hjälpa våra kunder. Min uppfattning är att det inte finns någon på marknaden som har både strategisk förståelse och teknisk förståelse.

Kairos Future har ungefär 30 personer ombord. Vd och grundare Mats Lindgren ser mycket fram emot att bli en del av Nexer, och för honom kom förvärvet allt annat än överraskande.

– Vi har haft samarbete med Sigma IT i många år och Lars och jag har känt varandra i tio år så det här är inget som plötsligt har uppstått. Digitaliseringen är, vid sidan av klimatomställningen, den viktigaste omvärldsförändringen just nu. Samarbetet med Nexer är en fantastisk möjlighet för att oss att ta nästa steg och få musklerna för tillväxt och att implementera vårt strategi- och innovationsarbete på ett helt nytt sätt, både nationellt och internationellt, säger han.

Kairos Future kommer fortsätta drivas som ett eget bolag, men med ny huvudägare.

– Ja, vi kommer vara ett eget bolag utanför Nexer, under eget varumärke, och vi kommer fortsätta med det vi gjort tidigare, säger Mats Lindgren.

Finns det inte en stor risk att kunder kommer tvivla på hur oberoende ni är om ni ägs av ett konsultbolag?

– Risker finns alltid. Vi ska jobba vidare som vi alltid har gjort, och det kommer att finnas många tillfällen där vi kan agera tillsammans med Nexer. Men vi ska vara oberoende, och det är inte nödvändigtvis så att vi alltid kommer peka på Nexer som bolag.

Men behöver man bli uppköpt för det, det går väl att samarbeta ändå?

– Hur många samarbetsdiskussioner har vi inte haft genom åren? Blev det något? Nej. Man kan lägga ner massor med tid på det. Det här ökar incitamentet för att det blir av och jag upplever också att det kan bli bättre, konstaterar Mats Lindgren.

Han säger att Kairos Future under en period har haft ett behov av att växa, och att man letat rätt partner för det.

– Mycket av det vi gör går att skala, så vi ville hitta en partner att växa med. Hade det varit en managementkonsult hade vi varit för lika varandra. Det hade kunnat bli en kommunikationsbyrå, men det är en bransch i kris. Så vi tycker att it-konsult var den bästa tänkbara partnern och då blev det Nexer. Det fanns egentligen inga andra alternativ.