En virtuell plånbok med bitcoin till ett värde av 19 miljoner kronor har beslagtagits av amerikanska myndigheter. De hävdar att det rör sig en del av lösesumman från ransomwarehacket utfört av ett misstänkt ryskbaserat kriminellt gäng mot Colonial Pipeline.

– Utpressarna kommer aldrig att se de här pengarna, säger Stephanie Hinds, disktriktsåklagare i Norra Kalifornien, till Wall Street Journal.

– Det här visar vår beslutsamhet att utveckla metoder för att stoppa kriminella från att använda nya betalningsmetoder för utpressning, fortsätter hon.

USA har de senaste veckorna karakteriserat ransomware som ett akut hot mot den nationella säkerheten. Under den senaste månaden har hackare gett sig på industrier, skolor och sjukhus i olika delar av landet.

Gisslanattackerna har även blivit en diplomatisk fråga för USA, eftersom förövarna av attackerna ofta är bosatta i länder som inte vill utlämna dem till USA, däribland Ryssland. Bidenadministrationen har sagt att det inte finns några bevis för att den ryska regeringen var inblandad i just Colonialattacken, men har fördömt Rysslands president Vladimir Putin för att låta kriminella hackare rikta sig fritt mot USA. Joe Biden avser att ta upp saken med Putin vid deras toppmöte i Genève den 16 juni.

Läs även: Colonialhackarnas väg in – ett läckt lösenord