Forskare har utvecklat ett system där drönare som flyger över katastrofområden kan uppfatta och identifiera skrik på hjälp från människor som sitter fast eller är instängda, rapporterar Gizmodo.

– Om en byggnad förstörs eller om det sker en katastrof som en jordbävning kan människor fastna under spillrorna och räddningspersonalen måste reagera väldigt snabbt, säger Macarena Varela, forskare vid Fraunhofer FKIE, som presenterade den nya tekniken vid en konferens anordnad av Acoustical Society of America.

– Det är svårt för dem att hitta platsen för dessa människor, men vi kan lätt hjälpa dem att hitta dessa platser om vi använder en drönare som flyger över ett stort område och upptäcker mänskliga skrik och andra ljud.

Forskarna har samlat ihop en databas med skrik och andra plötsliga ljud som människor gör för att få eventuella räddare att märka dem – som att knacka, klappa eller stampa.

Med djupinlärning har man sedan testat att systemet kan avgöra skillnaden mellan ljud från människor i nöd och andra ljud. Dessutom har man arbetat med att förstärka mumlande ljud så att de blir till kristallklara meningar så att räddningspersonal ska identifiera information från instängda människor.

Drönarna har sedan utrustats med 60 digitala mikrofoner som inte behöver ljudkort och också är ett relativt billigt tillägg till utrustningen.