Mobility Xlab grundades 2017 av industribolagen Ericsson, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group och Zenseact. Senare har även kinesiska CEVT anslutit. Det är just nu stekheta Lindholmen Science Park som är värd för initiativet, och Mobility Xlab får dessutom stöd från Vinnova och Västra Götalandsregionen.

Igår var det dags att presentera de tolv startupbolag som valts ut i år för att skapa och utveckla framtidens mobilitet. Efter en omfattande urvalsprocess valdes sex svenska bolag ut, och sex utländska.

Den svenska sextetten består av Datator Lab, Dpella, Emsense, Lolo, Omen Technologies och Radchat.

Men det är långt ifrån bara svenska bolag som finns på Lindholmen. Övriga sex bolag som valts ut är tyska Deep Scenario, belgiska Ivex, slovakiska Agevolt, nederländska Chargetrip, österrikiska Kontrol samt Sekai från Malta.

– Vi är glada att kunna välkomna tolv nya startup-företag till Mobility Xlab. Dessa high tech-företag kommer komplettera oss sex partner i vår gemensamma strävan att öka innovationstakten för renare, säkrare och mer effektiva mobilitetslösningar, säger Johan Lunden, senior vice president Volvo Group och ordförande i Mobility Xlab om utnämningen.

Mobility Xlab-chefen Katarina Brud konstaterar att närheten till industriföretagen, som också är väldigt involverade i projekten, är en styrka, och något som får initiativet att sticka ut. Och att det är en mötesplats som främjar innovation.

– Det är en win-win situation. De startups som vi välkomnar in till Mobility Xlab idag får genom oss input från väletablerade industriföretag. De får hjälp att bygga vidare på affärsidéer och fortsätta utveckla potentialen i en innovation. Vi erbjuder en öppen plattform för samarbeten, och gemensamma lösningar för att öka en global närvaro. Vi tror oss därigenom kunna accelerera innovation, säger hon.

Urvalet av startupbolag görs två gånger per år, och är nu inne på fjärde året. De utvalda bolagens resa pågår i minst sex månader. Under den tiden blir utvecklingen av deras samverkansprojekt noga kontrollerade och utvärderade, och därefter kan det bli ytterligare sex månader, eller så kan bolaget bli en alumni och vara del av nätverket för framtiden.

– Sedan starten i oktober 2017 har Mobility Xlab sett elva framgångsrika projekt utvecklas av 47 utvalda startups som getts chansen till samarbete med partnerbolagen. Arbete med innovation handlar inte bara om vad företagen gör själva, utan också om vilka partner de har tillgång till och kan samarbeta med, säger Katarina Brud.

Och för ett nystartat bolag är det naturligtvis viktigt att bli utvald. För Göteborgsbaserade Dpella, vars produkt används för att analy av insamlad personlig data inte ska gå att spåra till en specifik individ, väntar nu ett spännande halvår.

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss att samarbeta med världsledande företag. Vi delar en passion för skapande av datasäkerhet för framtidens mobilitet, och detta ger oss som startupföretag möjlighet att kunna skala upp snabbare. Mobility Xlab erbjuder en flexibel arbetsprocess som passar oss som startup mycket väl, säger Alejandro Russo, vd och medgrundare på Dpella.