Kontek, som grundades för 87 år sedan i Stockholm, hade vid utgången av 2020 129 anställda och en omsättning på drygt 172 miljoner kronor.

Nu blir bolaget, som sedan 1973 har sitt huvudkontor i småländska Ljungby, en del av Vismakoncernen. Utöver lönesystem erbjuder Kontek även så kallade försystem, det vill säga tidsystem, reseräknings- och utläggssystem, bemanningssystem och hr-system. De har också outsourcingkunder där man tar hand om hela eller delar av företagets lönehantering.

– Kontek är ett framkantsföretag vi imponerats av länge, specialister ut i fingerspetsarna och med kundfokus cementerat i sitt DNA. De driver utbredningen av digitalt lönearbete föredömligt, och är en av de mest klart lysande stjärnorna när det kommer till leverans av system och tjänster för hela löneprocessen, säger Visma Softwares vd Carola Lissel.

Konteks ägare Niklas Brenning kommer att lämna verksamheten i samband med att han säljer till Visma. Hur mycket den norska mjukvarujätten betalar framgår inte.

Utöver hans sorti planeras inga förändringar vad gäller medarbetare, kunder eller leverantörer. Konteks verksamhet kommer att fortsätter under eget namn inom Visma.

– Vismas tydliga fokus på automatisering och att hjälpa sina kunder effektivisera och förenkla med hjälp av teknik går helt i linje med vad vi står för. Likheterna mellan våra erbjudanden och företagskulturer är många och det ger oss goda förutsättningar för att fortsätta utvecklas som bolag, säger Konteks vd Maria Ericsson.

För Niklas Brenning är det en affär som väcker blandade känslor.

– Att sälja familjeföretaget sedan tre generationer är ett stort beslut. Men att Kontek får fortsätta sin utvecklingsresa som en del av Nordens ledande programvaruföretag ser jag följer vårt mönster att lyssna på marknaden och möta teknikskiften på bästa sätt, såsom vi alltid gjort under dessa över 80 år. Detta kommer gagna såväl våra kunder som medarbetare, och jag ser fram emot att följa utvecklingen, om än från sidan, säger han.