EU oroar sig över att de digitala röstassistenterna Siri, Alexa och Google Assistent har en marknadsdominans som kan vara konkurrenshindrande, rapporterar Reuters.

Europakommissionen ska under det senaste året granskat röstassistenterna samt uppkopplade internetenheter och företag som interagerar med dem.

– Vi såg indikationer på vissa metoder som vi är väl bekanta med kan leda till viktning och uppkomsten av grindvakter, säger Margrethe Vestager, konkurrenskommissionär.

– Det verkar som att vår oro delas av många marknadsdeltagare.

De svarande i undersökningen säger sig oroa sig över vissa typer av exklusivitet, så som att tillverkare av smarta enheter kan hindras från att installera andra röstassistenter på en enhet. Oro finns också över att röstassistenterna ska prioritera sina egna företags tjänster före tredjepartstjänster. Ytterligare en oro är den stora mängd data röstassistenterna har tillgång till och en brist på samarbete mellan enheter.

Det är än så länge oklart om det hela kommer leda till ett rättsfall mot något av företagen. Detta kommer avgöras först efter en tolv veckor lång offentlig konsultering som avslutas den 1 september. Den slutliga rapporten kommer sedan släppas under första halvan av 2022.

Google och Apple har än så länge inte kommenterat det hela. Amazon säger att det råder intensiv konkurrens inom marknaden för smarta enheter.

– Det kommer inte, och ska inte heller, finnas en vinnare. Idag är Alexa kompatibel med över 140 000 smarta hemmet-produkter och vi gör det lätt för tillverkare att integrera Alexa direkt i deras produkter, säger en talesperson för Amazon.

Enligt Amazon ska 80 företag gått med i företagets Voice Interoperability Initiative som ger kunder möjligheten att få tillgång till flera röstassistenter på en enhet.

Läs också: Ny plattform vill hjälpa kändisar klona sina röster med AI