Flera techjättar kommer att tillåta en mer flexibel arbetsmodell efter pandemin, där de anställda tillåts att arbeta i högre grad från hemmet än vad som var fallet före covid-19.

Amazon gick igår ut med sin tillbaka-till-jobbet-plan, och i denna ingår att de anställda ska få arbeta på distans två dagar i veckan. Därmed förväntas alltså att de anställda arbetar från kontoret tre dagar per vecka. Detta skriver nyhetskanalen CNBC och hänvisar till ett internt meddelande till personalen.

Ledarskapet avgör vilka dagar som personalen ska arbeta från kontoret.

Tidigare har Amazon uppgett att målet är att ”återvända till en kontorscentrerad kultur som bas”.

Den här strategin påminner om Apples som också gått ut med att de anställda återgår till att arbeta från kontoret tre dagar i veckan med start i september.

Även Facebook kommer att vara mer flexibla framöver i frågan om var de anställda vill arbeta.

Facebook uppger att de kommer att låta alla anställda få arbeta på distans även efter pandemin, om deras jobb kan göras utanför ett kontor. Men de kan komma att anpassa lönen om det är så att en anställd flyttar till en region med lägre kostnader för att sköta jobbet därifrån, uppger Bloomberg.

De kommer också att uppmuntra att de anställda kommer in till kontoret för att bygga gruppgemenskap, och riktlinjen är att man är på kontoret åtminstone halva tiden.

Från och med den 15 juni kommer den här policyn att gälla, uppger Facebook i ett uttalande.

Facebooks vd Mark Zuckerberg har tidigare sagt att han tror att distansarbetare inom fem till tio år kan utgöra 50 procent av företagets hela personalstyrka.

Också IBM har gått ut med nya riktlinjer. It-jätten har meddelat sina anställda i USA att de kommer att kunna återvända till kontoret från och med 7 september. Fullt vaccinerade anställda kan arbeta på kontoret utan mask.

Däremot har företaget inte gått ut med huruvida anställda kan fortsätta arbeta från hemmet efter den 7 september, men de säger att de strävar efter att kunna erbjuda en bra balans mellan arbetsliv och privatliv.

Detta skriver nyhetskanalen CNBC som har tagit del av ett meddelande som personalchefen Nickle LaMoreaux skickat ut till personalen.