Google går nu ut med ett antal nyheter och uppdateringar i Google Workspace, som tidigare kallades G Suite, och som är deras produktivitetsportfölj där mejl, chatt, videkonferenstjänsten Meet och andra verktyg ingår.

Bland annat inför de vad de kallar ”Google Workspace för alla” – vilket innebär att alla med ett Googlekonto nu kommer att ha tillgång till, som de uttrycker det, ”samma djupt integrerade upplevelse” som deras kunder inom utbildningssektorn och företagsmarknaden.

Det här presenterade chefen för Google Workspace Javier Soltero under en presskonferens samtidigt som han introducerade de nya funktionerna i plattformen.

Samarbete i realtid

Vad det handlar om i slutänden är att alla användare ska kunna samarbeta i realtid med människor, i projekt och olika ämnen. Funktioner som e-post, kalender, dokument, chatt och videokonferenser integreras djupare med varandra.

Javier Soltero säger att alla ska kunna ta del av de här tjänsterna oavsett om det är i hemmet, skolan eller på jobbet.

– Det här är en fortsättning på det vi gick ut med förra året, att Google Meet ska vara tillgängligt brett. Nu gör vi Google Workspace med alla sina integrerade funktioner tillgängliga för alla, även konsumenter.

– Det här är ett väldigt viktigt steg då det möjliggör för alla människor i alla faser av livet att använda samma uppsättning verktyg och dra nytta av samma integration, tillade han.

Nya chattfunktioner

Vid sidan av det här presenterade Javier Soltero nya funktioner i Google Chat och förbättringar i Google Meet som syftar till underlätta för återgången till kontoren och det hybrida arbetssättet, där en del arbetar från kontoret och en del hemifrån.

– Det är överst på agendan just nu för organisationer i alla storlekar över hela världen.

I utvecklingsarbetet har Google varit inriktade på att spara tid åt användarna genom tajtare integration mellan funktioner som e-post, kalender, chatt och videokonferenser. Användare ska kunna engagera sig oavsett om det sker genom mejl, chatt eller videokonferenslösningen Meet.

– Det finns vissa konversationer som sköts bäst via e-post, ibland vill man gå över till en konversation i realtid, där en grupp människor talar om samma projekt. Där vill vi skapa en sömlös övergång utan att man tappar kontakten.

Små och stora grupper

Bland nyheterna i Workspace märks de ytor eller spaces i Google Chat, som ska underlätta att skapa grupper där människor kan ha kontakt med varandra. Det här är en vidareutveckling av ett verktyg kallat ”Rooms” och som ska vara en dedikerad plats i Google Chat för organiserade människor, ämnen eller projekt.

Under presskonferensen exemplifierades med allt från mindre grupper, som föräldrar till skolbarn som behöver en yta för att kontakta varandra till stora grupper i näringslivet som det också kommer att finnas utökade funktioner för.

De kommer också med uppdateringar av Google Meets som ska göra samarbetet mer jämlikt ur perspektivet att alla i mötet ska ges möjlighet att ta plats och delta.

Interaktiva funktioner

Bland annat ett ”companion mode” som ska ge alla mötesdeltagare oavsett var de befinner sig, tillgång till interaktiva funktioner som omröstningar, möjlighet att räcka upp handen och så vidare. Mötesdeltagare som befinner sig i samma rum ska kunna aktivera funktionen på sina personliga enheter. I kalendern ska man kunna ange varifrån man jobbar för att förenkla för mötesorganisatörer i den hybrida kontorsmiljön, där en del arbetar från hemmet och andra på kontoret.

Därtill presenterade Google ett antal nya säkerhetsuppdateringar och ett nytt kommande individuellt prenumerationserbjudande för en avgift, oklart i skrivande stund hur mycket det kostar, som kallas Google Workspace Individual för de som vill ha ut mer av Workspace. Denna innefattar premiumfunktioner som smarta mötesbokningstjänster, professionella videokonferenser och e-postmarknadsföringsfunktioner.

Google skriver mer om nyheterna i en bloggpost och hur man kan aktivera de nya funktionerna genom att slå på Google Chat.