Uppdatering (2021-07-01):

Nu har auktionen där den ursprungliga källkoden för World Wide Web säljs som NFT avslutats.

Budgivningen startade på tusen dollar och steg för steg trissades priset upp till 5,4 miljoner dollar, vilket motsvarar 46 miljoner kronor.

– Symboliken, historien och det faktum att de kommer direkt från skaparen är det som gör dem värdefulla och det finns massor av människor som samlar på saker av just dessa skäl, säger Cassandra Hatton från Sotheby's auktionshus i en kommentar till nyhetsbyrån Reuters.

Pengarna från auktionen ska gå till välgörenhetsorganisationer utvalda av Tim Berners-Lee och hans fru.

Tidigare (2021-06-16):

Skaparen av World Wide Web, Tim Berners-Lee, ska nu sälja en NFT för webbens ursprungliga källkod på auktion, rapporterar BBC.

Försäljningen kommer hanteras av Sothebys auktionshus och innehåller en NFT för totalt fyra föremål: De ursprungliga tidsstämplade filerna för källkoden skriven för projektet, en animerad visualisering av koden, ett brev från Tim Berners-Lee om skapandet och en digital poster av koden skapad av honom. Totalt handlar det om cirka 10 000 rader kod.

NFT:er har fått massiv kritik det senaste året, bland annat på grund av deras negativa miljöpåverkan. Enligt Sothebys kommer utsläppen i det här fallet att vara försumbara eftersom de kommer betala för klimatkompensation för både skapande och transaktionskostnader. Detsamma gäller dock inte för blockkedjan som transaktionen kommer fortsätta existera på.

Tim Berners-Lee uppfann den moderna webben under 1989 genom att koppla samman lagrad information genom hyperlänkar. I samma veva uppfann han också den första webbläsaren och webbservern. Under 1993 gav han upp alla rättigheter för tekniken och gjorde den allmänt tillgänglig.

Läs också: Stekheta trenden NFT – vad är det egentligen och hur fungerar det