USA:s nationella säkerhetsråd, NSC, har skrivit till EU:s delegation i Washington om sin oro kring det regelverk för digitala marknader och de dominerande plattformarna – digital markets act som EU nu arbetar med, rapporterar Ars Technica.

I mejlet som Financial Times tagit del av skriver rådet att de är särskilt oroade över de senaste kommentarerna från Europaparlamentets föredragande för lagen om digitala marknader, Andreas Schwab, som talat om en inriktning som skulle slå mest mot de största amerikanska företagen.

I en intervju förra månaden sa Andreas Schwab, som sitter i parlamentet för tyska CDU, att de fem största amerikanska teknikföretagen – Google, Amazon, Apple, Facebook och Microsoft – var de "största problemen" för EU:s konkurrenspolitik, möjligen också som nummer sex kinesiska Alibaba.

– Men låt oss inte börja med nummer sju för att inkludera en europeisk portvakt bara för att behaga Biden, sa Andreas Schwab.

I sitt mejl skriver NSC att kommentarer och tillvägagångssätt som detta gör regelbundet samarbete mellan USA och Europa extremt svårt och skickar ett meddelande om att kommissionen inte är intresserad av att i god tro samarbeta med USA för att hantera dessa gemensamma utmaningar på ett sätt som tjänar våra gemensamma intressen.

Rådet fortsätter med att skriva att ”protektionistiska åtgärder kan missgynna europeiska medborgare och hålla tillbaka innovation i medlemsstaternas ekonomier. Sådan politik kommer också att hindra vår förmåga att samarbeta för att harmonisera våra regleringssystem”.

Från NSC säger man dock att de utdrag ur mejlen som Financial TImes lyft fram inte visar kontexten där man mer pekar mot att Washington och Bryssel ska samarbeta kring digitala regelverk.