Frågan om vad som gäller för myndigheter och molnet har som bekant varit på tapeten en hel del i år. Nu börjar osäkerheten kring reglerna också påverka vilka val myndigheterna gör. För Centrala Studiestödsnämnden, CSN, föll valet på svenska Storegate när man letade efter en molntjänst för att lagra och dela filer. Detta för att uppfylla dataskyddsförordningens krav när man ska samarbeta internt och externt.

– CSN samverkar med andra statliga verk och myndigheter, dessutom har vi många andra externa kontakter med exempelvis skolor, it- och tjänsteleverantörer. Målet med denna tjänst är att i första hand på ett smidigt sätt med hög it-säkerhet och full regelefterlevnad kunna hantera data mellan oss och våra samarbetspartner, säger Ulf Gustavsson, leverantörsansvarig för it-arbetsplats på CSN.

CSN är verksamt på elva orter och har ungefär 1 000 anställda. Molntjänsten levereras utifrån ett ramavtal med hjälp av Storegates partner Dustin. Med den tjänst som levereras ska man kunna hantera såväl personliga som gemensamma filer säkert. Det finns också stöd för att dela filer publikt med krav på bank-id för verifiering.

– Ett stort krav från offentlig sektor och företag idag är att data ska lagras i Sverige, under svensk lagstiftning. Vi är därför mycket tacksamma att vara den utvalda leverantören av Storegates erbjudanden för säker fildelning till CSN, säger Staffan Peterson, försäljningsdirektör för Advanced Sales på Dustin.

Och Storegates vd Matz Karlsson är så klart nöjd att bolagets satsning på att ha en svensk molntjänst betalar sig.

– Som myndighet har CSN en viktig roll i vårt samhälle och att de väljer Storegate till delar av sin verksamhet är ett bevis på att vi gör saker rätt. Allt fler företag och myndigheter vänder sig till oss nu med tanke på GDPR. Alla med samma krav om att informationen ska stanna i Sverige, säger han.