Den svenska open banking-plattformen Tink blir nu en del av kortjätten Visa, som köper det svenskgrundade fintechbolaget för 1,8 miljarder euro, vilket motsvarar runt 18 miljarder kronor.

I december skrev vi om att Tink valde att helt fokusera på att licensiera ut sin teknik till andra spelare i finanssektorn. Tekniken går ut på att genom ett enda api låta kunderna få tillgång till aggregerad finansiell data, och att kunna använda finansiella tjänster som riskinsikter och kontoverifiering för att bygga egna finansiella verktyg.

I dagsläget jobbar bolaget med mer än 3 400 banker och finansinstitut, och når därmed miljontals kunder. Planen är att Tink ska behålla sitt varumärke och sin nuvarande ledningsgrupp även efter storaffären med Visa. Huvudkontoret kommer också att ligga kvar i Stockholm.

– Visa har åtagit sig att göra allt vi kan för att främja innovation och för att stärka konsumenterna utifrån Europas open banking-mål. Genom att slå ihop Visas nätverk av nätverk och Tinks open banking-funktioner kommer vi att leverera ökat värde till europeiska konsumenter och företag med verktyg som kommer att göra deras ekonomiska liv enklare, pålitligare och säkrare, kommenterar Al Kelly, vd och ordförande för Visa, sitt svenska storförvärv.

– Under de senaste tio åren har vi arbetat obevekligt med att bygga Tink till en ledande plattform för open banking i Europa, och vi är oerhört stolta över vad hela teamet på Tink har skapat tillsammans. Vi har byggt något otroligt och samtidigt har vi bara repat ytan, säger Tinks vd och grundare Daniel Kjellén och konstaterar att det öppnar sig nya möjligheter nu.

– Genom att bli en del av Visa kommer vi att kunna växa snabbare och nå längre än någonsin tidigare. Visa är den perfekta partnern för nästa etapp på vår resa, och vi är oerhört glada över vad det här kommer att ge våra anställda och kunder och för framtiden för finansiella tjänster.