Det här meddelar de båda teknikjättarna i ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen. Partnerskapet ska föra samman Google Clouds molnplattform med Ericssons 5G-portfölj och tillsammans ska de kunna dra nytta av varandras tekniker och på så sätt vässa sina erbjudanden inom 5G och edge.

De har i detta nu pilotprojekt ute i Italien, just för att utveckla molnbaserade 5g-och edge-lösningar för telekomoperatörers verksamheter inom fordonsindustri, transport och andra branscher.

De skriver vidare i pressmeddelandet att branscher som använder sig av edge computing, alltså att databehandlingen sker ute i kanten av nätverken – som leverantörer av kommunikationstjänster, detaljhandeln, tillverkningsindustri, transport, sjukvård, media och underhållning – har ett tryck på sig att digitalisera och bygga mer digitala upplevelser åt sina kunder.

Det är för att hjälpa de här företagen som de tillsammans ska utveckla nya tjänster vid Ericssons Silicon Valley-baserade innovationscenter D15 Labs.

– Organisationer har en fantastisk möjlighet att digitalisera sina verksamheter med 5G och molnfunktioner som artificiell intelligens och maskininlärning ute i kanten av nätverken, säger Thomas Kurian, vd för Google Cloud.

Kurian säger att Google Cloud är “stolta över att tillsammans med Ericsson kunna bygga en grund för leverantörer av kommunikationstjänster och andra företag som vill få ett försprång i molnet".

Ericssons Nordamerikachef Niklas Heuveldop säger att partnerskapet gör att de tillsammans med sina kunder kan “utnyttja företagens kombinerade möjligheter för att lösa verkliga affärsutmaningar för konsumenter, företag och samhället i stort”.

– 5G är en kraftfull innovationsplattform. Kombinerat med edge-baserade molnfunktioner, så har 5G potential att snabba på den digitala transformationen i praktisk taget alla delar av industrin och samhället.