Riskkapitalbolaget EQT köpte upp nätoperatören DGC 2017. Två år senare och efter ytterligare ett antal it-förvärv slogs de här bolagen samman och döptes om till Iver.

Sedan dess har Iver vuxit kraftigt på den nordiska marknaden och genomfört tio strategiska förvärv i Sverige och Norge under de senaste åren, däribland av City Network.

Nu säljer alltså EQT Iver till den globala investeringsfirman Intermediate Capital Group, ICG. Det meddelar bolagen i dag.

Carl-Magnus Månsson, vd på Iver säger i en kommentar till affären att ”stödet från EQT verkligen har hjälpt oss att transformera och stärka bolaget samt accelerera vår tillväxt genom betydande investeringar”.

– Vi vill tacka EQT och Ivers styrelse för deras kontinuerliga support. ICG har identifierat vår starka position och vår strategiska riktning som avgörande i deras ambition att skapa en stark nordisk spelare med europeiska tillväxtambitioner. Vi ser fram emot att ta nästa steg i vår utveckling tillsammans med våra nya vänner på ICG, säger han vidare.

Med de nya ägarna ska tillväxtresan fortsätta, både organiskt och genom förvärv. Peter Berglund, talesperson på ICG, säger i en kommentar att de följt Ivers tillväxt under en tid och att de är glada att i dag kunna meddela sitt partnerskap.

– Som framgår av företagets förmåga att vinna marknadsandelar och obestridliga framgångar inom sitt område, tror vi att det finns enorma möjligheter för Iver och är entusiastiska över möjligheten att stödja ledningen i nästa tillväxtfas.

Affären väntas bli klar i augusti 2021. De inblandade företagen offentliggör inte någon köpeskilling.