Nu har amerikanska försvarsdepartementet meddelat att man bryter det så kallade Jedi-kontraktet, megaaffären som Microsoft tog hem 2019 och som innebar att Microsoft skulle förse Pentagon med molntjänster. Kontraktet som skulle gälla i 10 år var värt omkring 10 miljarder dollar, motsvarande 85 miljarder kronor.

Men avtalet har hamnat i juridisk långbänk efter att AWS, som också deltog i upphandlingen, menat att Microsoft fått affären på felaktiga grunder. Kontraktet tecknades under Donald Trumps tid som president och AWS menar bland annat att Trumps personliga agg mot Amazon och Jeff Bezos påverkat utgången. Så sent som i april gav en domare grönt ljus för AWS att ta sin överklagan till en federal domstol..

Nu väljer Pentagon istället att helt skrota kontraktet och börja om från början. Enligt ett uttalande för försvarsdepartementet handlar det dock om ”en förändrad teknikmiljö” som gör att Jedi-upplägget inte längre möter de behov som finns. Istället ska man bjuda in flera leverantörer där AWS och Microsoft specifikt pekas ut. Pentagons cio John Sherman säger till Bloomberg att även Oracle, IBM och Google ska kontaktas och att ”dörrarna är vidöppna”.

– Det här handlar om behov. Eftersom Jedi tillkom för över tre och ett halvt år sedan är vi på en annan plats i dag, säger John Sherman.

Amazon välkomnar beskedet och säger i ett uttalande att kontraktet ”var resultatet av yttre påverkan som inte har någon plats i offentlig upphandling”. Även Microsoft ”förstår och respekterar” beslutet i ljuset av den juridiska långbänk som väntar.

Jedi-kontraktet, Joint Enterprise Defence Infrastructure, omfattade både plattformstjänster och infrastruktur i molnet och skulle påverka runt 3,4 miljoner användare och 1 700 datacenter.