Nvidia har slagit på Cambridge-1 som är Storbritanniens snabbaste superdator och som ska användas för AI-baserad forskning på hälsoområdet. Det rapporterar Venturebeat. Superdatorn ägs och drivs av Nvidia men öppnas för externa forskare i den brittiska forskningsmiljön. Bland områdena som ska få en AI-injektion nämns digital biologi och dna-studier.

En av Nvidias samarbetspartner är Astrazeneca som ska använda superdatorn för att skruva upp hastigheten i medicinforskningen genom nya AI-modeller för kemiska strukturer. Tanken är att superdatorn som kunna hjälpa till att öka förståelsen för hjärnsjukdomar som demens, och använda AI för att designa nya mediciner.

– Vi tror att det finns en enorm möjlighet på hälsoområdet. Vi har arbetat med simulationer i 15 år och AI utvecklas mycket snabbt. Vi vet hur man bygger dessa datorer och hur de används till max bättre än någon annan i världen, och några av världens bästa forskare finns i hälsovården, säger Kimberly Powell, chef för Nvidia Healthcare till Venturebeat.

Cambridge-1 placerar sig på plats 41 på listan över de snabbaste superdatorerna i världen och använder Nvidias DGX Superpod-kluster.