En ny studie genomförd av Mozilla Foundation visar på att Youtubes rekommendationsalgoritm ofta visar videor som tittare ångrar att de sett, rapporterar Cnet.

När en Youtube-användare väljer att rapportera en video ska den i 71 procent av fallen rekommenderats till dem av Youtubes egen algoritm. Algoritmen ska också rekommendera videor som sedan tagits bort för att de brutit mot Youtubes egna regler. Youtube-tittare i icke-engelskspråkiga länder ska i högre grad rapportera rekommenderade videor som de ångrade att de såg.

Youtube själva säger att deras egna undersökningar visar att användare är nöjda med sina rekommendationer, som främst visar vad som redan är populärt. Enligt videosajten kan de inte ordentligt granska Mozillas definition av att "ångra sig" eller hur pass deras data stämmer. De säger att de ständigt jobbar på att förbättra rekommendationsfunktionen och att de under det senaste året gjorde 30 ändringar för att minska mängden skadliga videor på sajten.

Mozilla Foundations studie ska haft 37 000 deltagare som alla använde sig av ett särskilt webbläsartillägg som spårade och analyserade deras Youtube-användande under tio månader.